24. 09. 2017

RECEPTY

Muffiny

… neboli tzv. „cupcakes“ jsou v poslední době velmi oblíbené nejen v Americe, ale už i u nás. Vyzkoušejte základní recept, ale fantazii se meze nekladou.

INGREDIENCE:muffins-267299_1280

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 500 ml podmáslí
  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 – 2 prášky do pečiva
  • muškátový oříšek (nastrouháme podle chuti)
  • 9 lžic oleje
  • 1 a 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 2 čokolády na vaření
  • kakao

PŘÍPRAVA:

V jedné misce smícháme všechny tekuté přísady, ve druhé misce všechny sypké a pak pomalu smícháme dohromady. Čokolády rozkrájíme na malé kousíčky – část vmícháme do těsta a část necháme na posypání. Formičky plníme zhruba do tří čtvrtin a trochu posypeme čokoládou. Pečeme 10 – 15 minut při 180 °C.

POZNÁMKA:

Je možné nejprve upéct světlé muffiny (bez přidání kakaa) a posléze do zbytku těsta přimíchat trochu kakaa a upéct muffiny tmavé.


Tiramisu

Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční italský dezert.

INGREDIENCE:tiramisu-199281_1280

  • 4 – 5 balení klasických kulatých piškotů (závisí na gramáži a také na velikosti použitého pekáče)
  • 4 ks pomazánkového másla bez příchuti
  • 4 ks šlehačky na šlehání
  • 400 g moučkového cukru (možno upravit podle chuti)
  • velmi silná káva
  • rum
  • kakao

PŘÍPRAVA:

Pomazánkové máslo, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Připravíme si dostatečné množství velmi silné kávy (tzv. „zabijácké“) a přidáme do ní odhadem trochu rumu. Vezmeme piškot, namočíme ho a hned vytáhneme (nenecháváme nasáknout) a dáme ho na dno pekáče (či jakékoliv jiné vhodné nádoby). Takto pokračujeme dokud nemáme celé dno zaplněné namočenými piškoty. Piškoty potřeme přiměřenou vrstvou krému tak, aby byl všude. Tento postup opakujeme stále dokola dle možností pekáče (nádoby) nebo množství nakoupených piškotů. Poslední krémovou vrstvu posypeme na ozdobu kakaem a dáme cca na 24 hodin ztuhnout do chladničky.


Pizza z listového těsta

Máte chuť na pizzu, ale nechce se vám chodit do pizzerie? Přinášíme jednoduché řešení, jak uspokojit své chuťové pohárky doma. Nejlepší na tomto receptu je to, že si ho každý může přizpůsobit podle své chuti a toho, co má na pizze rád.

INGREDIENCE:pizza-411089_640

  • 1 balení mraženého listového těsta
  • 1 balení drcených rajčat
  • bazalka
  • oregano
  • 3 – 4 balení šunky/salámu
  • bílá paprika
  • kukuřice
  • žampiony
  • cibule
  • niva

PŘÍPRAVA:

Listové těsto necháme rozmrazit a vyválíme do tenka. Na plech dáme pečící papír, případně ho můžeme vymazat máslem a posypat hrubou mouku. Těsto dáme na plech a vidličkou ho po celé ploše propícháme. Ideální je, kdyby z každé strany přesahovalo přes okraj, protože těsto se při pečení smrskne. Propíchané těsto dáme cca na 10 minut předpéct do trouby při 180 – 200 °C (záleží podle trouby). Plech vytáhneme a potřeme ho přiměřenou vrstvou drcených rajčat. Lehce posypeme bazalkou a oreganem a celou plochu pokryjeme šunkou/salámem. Dále přidáme na kousky nakrájenou papriku, žampiony, cibuli a také kukuřici. Nakonec posypeme nadrobenou či nastrouhanou nivou. Dosolovat nemusíme, jelikož niva je dost slaná sama o sobě. Pečeme podle potřeby při 180 – 200 °C zhruba 30 minut.


Zapékané těstoviny

Máte rádi lehká těstovinová jídla? Ano? Pak je tento recept určený speciálně vám.

INGREDIENCE:pasta-702937_640

  • 500 g těstovin
  • 500 ml smetany na vaření
  • niva
  • tavený sýr bez příchutě
  • 1 balení mražené baby karotky
  • 1 balení mražené brokolice
  • kukuřice
  • cibule
  • dvojbalení krabích tyčinek
  • vegeta, sůl

PŘÍPRAVA:

V lehce osolené vodě uvaříme celé balení těstovin. Brokolici i mrkev necháme rozmrazit a nakrájíme na menší kousky. Všechnu zeleninu smícháme s již uvařenými těstovinami a lehce ochutíme vegetou. Polovinu této směsi dáme do pekáče, vyskládáme tam jednotlivé krabí tyčinky (nenakrájené) a poté zakryjeme zbytkem směsi. Cibulku nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět. Přidáme všechnu smetanu na vaření a ohříváme. Postupně do ní nadrobíme či nastrouháme nivu a necháme rozpustit. Můžeme lehce opepřit a podle potřeby lze zahustit taveným sýrem, nebo naopak naředit trochou mléka. Přiměřeně hustou omáčku nalijeme na vrch těstovin, aby byla všude rovnoměrně. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.

POZNÁMKA:

Tento recept je možné si upravit podle vlastní chuti. Můžete tam dát jakoukoliv zeleninu, která vás napadne, nebo dokonce vyměnit krabí tyčinky za kuřecí maso.


Rybízový koláč se sněhem

Máte na zahrádce spoustu červeného rybízu a v létě pomalu ani nevíte, co s ním? Vyzkoušejte náš rybízový koláč, který se výborně hodí k odpolední kávičce.

INGREDIENCE:rybíz

  • 350 g moučkového cukru
  • 150 g tuku HERA
  • 4 žloutky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko

PŘÍPRAVA:

Moučkový cukr (150 g), HERU a žloutky utřeme do těsta. Zvlášť smícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva a mléko. Poté smícháme s předchozí směsí. Dáme péct na 180 °C. Ušleháme sníh z bílků a smícháme ho s 200 g moučkového cukru a s rybízem. Zpola upečený koláč vyjmeme z trouby, potřeme sněhem s rybízem a necháme dopéct.


Bublanina slovenskábublanina

Máte už po krk klasické bublaniny s třešněmi? Vyzkoušejte slovenskou variaci na tento velmi oblíbený moučník. A jaké ovoce do něj dáte, to už záleží na vás.

INGREDIENCE:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 13 lžic vařící vody
  • 1 – 2 prášky do pečiva
  • ovoce podle chuti

PŘÍPRAVA:

Vymažeme plech a posypeme hrubou moukou. Moučkový cukr utřeme se žloutky do pěny. Pomalu postupně přidáváme za stálého míchání vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevný sníh z bílků. Vše promícháme a vylijeme na plech. Ozdobíme vybraným ovocem (na obrázku je broskvový a jahodový kompot). Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 10 – 15 minut.


Buchta „rychlovka“

Chcete se doma zavděčit chutným dezertem, ale nechcete strávit v kuchyni věčnost? Naše buchta „rychlovka“ je dokonalým řešením.

INGREDIENCE:rychlovka

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru (krystal nebo krupice)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 – 3 vejce
  • kakao
  • tvaroh (ve vaničce)

PŘÍPRAVA:

Vymažeme a vysypeme plech a předehřejeme troubu na 200 °C. Cukr a žloutky utřeme, bílky schováme na sníh. Přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a mléko. Našleháme sníh a pomalu ho vmícháme do hmoty. Na plech dáme větší část těsta a do zbytku přidáme trochu kakaa. Nalijeme na plech a mírně vmícháme do světlého těsta. Tvaroh osladíme, lehce naředíme mlékem a nakapeme do těsta. Pečeme maximálně 20 minut.


Bezový sirup

Je doba, kdy kvete Černý bez, proto přinášíme tip na osvěžující nápoj, který oceníte nejen v létě, ale i v zimě. Výroba je velmi jednoduchá a radost z vlastního výrobku neocenitelná.

Letní drinky z bezové šťávy budou jistě chutnat dětem i dospělým, v zimě je výborné kápnout třeba do černého čaje.

 INGREDIENCE:elderberry-flower-646843_640

  • 40 – 50 KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
  • 2,5 – 3 L PŘEVAŘENÉ VODY
  • 3 CITRÓNY
  • 80 G KYSELINY CITRÓNOVÉ
  • 3 KG CUKR KRYSTAL

PŘÍPRAVA:

Natrhané květy bezu opatrně opláchneme (pokud jsem nasbírali bez v přírodě, není potřeba).

Dáme vařit vodu, při varu přidáme kyselinu citrónovou a necháme vychladnout.

Květy přelijeme převařenou vodou a přidáme na plátky nakrájené citróny. Necháme vyluhovat 20-24 hodin.

Přes plátno přecedíme a pomalu vaříme s cukrem. Odstavíme až budou stoupat ze spodu hrnce bublinky.

Plníme ihned horké do zavařovacích sklenic, nebo lahví a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Sirup po otevření skladujeme v lednici.


Mrkvový koláč

Pokud máte chuť na výborný moučník, který je dalo by se říci vlastně zdravý, neváhejte a pusťte se do toho.

Budete potřebovat tyto suroviny:

INGREDIENCE:

mrkvovy-kolac-65689

cukr krupice 1/2 hrnku
hrozinky 0,20 hrnku
olej 1/2 hrnku
ořechy drcené 0,20 hrnku
polohrubá mouka 2 hrnky
prášek do pečiva 1 kus
proslazené sušené brusinky 0,20 hrnku
skořice 2 lžičky
strouhaná mrkev 3 hrnky
sůl 1 špetka
vejce 1 kus

PŘÍPRAVA:

– Na jemném struhadle nastrouháme mrkev, aby jí bylo 3 hrnky
– V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli
– Přidáme olej a vajíčko a pořádně zamícháme
– Poté ořechy, rozinky a brusinky
– Nakonec přidáme jemně nastrouhanou mrkev
– Vše řádně prohněteme
– Vyklopíme do vymaštěné a vysypané formy a rovnoměrně roztáhneme po celé formě – těsto je docela tuhé
– Pečeme v troubě na 160 stupňů asi 45 minut

POZNÁMKA:

Část pšeničné polohrubé mouky lze nahradit žitnou celozrnnou moukou (pro pocit „zdravého mlsání“)  – Nemusíme nutně mít ořechy, rozinky a brusinky…stačí cokoliv z toho – Vychladlý dort můžeme potřít cukrovou polevou, nebo i jinou – meze se nekladou :o) – ale je velmi chutný i jen tak

Napsat komentář

 

 

 

Sledujte nás na sociálních sítích.