Nápoje
Bezový sirup
Je doba, kdy kvete Černý bez, proto přinášíme tip na osvěžující nápoj, který oceníte nejen v létě, ale i v zimě. Výroba je velmi jednoduchá a radost z vlastního výrobku neocenitelná.
Letní drinky z bezové šťávy budou jistě chutnat dětem i dospělým, v zimě je výborné kápnout třeba do černého čaje.
- 40 – 50 KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
- 2,5 – 3 L PŘEVAŘENÉ VODY
- 3 CITRÓNY
- 80 G KYSELINY CITRÓNOVÉ
- 3 KG CUKR KRYSTAL
PŘÍPRAVA:
Natrhané květy bezu opatrně opláchneme (pokud jsem nasbírali bez v přírodě, není potřeba).
Dáme vařit vodu, při varu přidáme kyselinu citrónovou a necháme vychladnout.
Květy přelijeme převařenou vodou a přidáme na plátky nakrájené citróny. Necháme vyluhovat 20-24 hodin.
Přes plátno přecedíme a pomalu vaříme s cukrem. Odstavíme až budou stoupat ze spodu hrnce bublinky.
Plníme ihned horké do zavařovacích sklenic, nebo lahví a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Sirup po otevření skladujeme v lednici.