23. 11. 2017

Moučníky

Výborný prababiččin závin od Ivany Krejčové

  • 8 dkg hrubé mouky12092150_10204025289347533_461170304_n
  • 12 dkg másla
  • 20 dkg hladké mouky
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 dcl vody

Těsto se zpracuje a nechá chvíli v lednici odpočinout. Poté se rozválí na slabou placku, posype strouhankou, nakrouhanými jablky, skořicovým a vanilkovým cukrem, sypkým cukrem (vše podle chuti), namočenými rozinkami (nejlépe v rumu), kokosem a zavine se.

Pomažeme oleje. Pečeme jak jsme zvyklí. Po vyjmutí z trouby opatrně pomažeme máslem, to se na štrúdlu krásně rozteče a vsákne a nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Z tohoto množství jsou 3 menší štrúdly, nebo 1 velký (dvojnásobný) a 1 malý. Štrúdl vydrží dlouho čerstvý.


CheesecakeDSC_0752

  • 200 g sušenek (např. Bebe)
  • 100 g másla
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 300 g sýru Philadelphia/ Lučiny/ žervé
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru moučka
  • jemně nastrouhaná kůru z jednoho citronu
  • šťáva z půlky citronu (i více podle chuti)
  • 4 vejce a jeden žloutek
  • ovoce na ozdobu

Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem nebo důkladně vymažte máslem. Do formy přesuňte sušenkovou hmotu a pořádně ji upěchujte skleničkou s rovným dnem. Dejte zhruba na 10 minut předpéct na 160 °C.

DSC_0756Žervé a tvarohy ušlehejte na hladkou hmotu, kuchyňskou stěrkou hmotu stírejte ze stěn nádoby, aby se vše rovnoměrně prošlehalo. Přidejte cukr, smetanu, citronovou kůru a šťávu a opět šlehejte. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Nešlehejte příliš, jinak bude v náplni příliš mnoho vzduchu a cheesecake se během pečení nafoukne, což není dobře. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat. Poté s formou pořádně několikrát praštěte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly.

Troubu předehřejte na 160 °C. Pečte asi 35 – 40 minut. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy a shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Pozor, na povrchu by neměl zhnědnout! Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny chladnout. Pak ho ozdobte ovocem dle své fantazie a umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.


Muffiny

… neboli tzv. „cupcakes“ jsou v poslední době velmi oblíbené nejen v Americe, ale už i u nás. Vyzkoušejte základní recept, ale fantazii se meze nekladou.

INGREDIENCE:muffins-267299_1280

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 500 ml podmáslí
  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 – 2 prášky do pečiva
  • muškátový oříšek (nastrouháme podle chuti)
  • 9 lžic oleje
  • 1 a 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 2 čokolády na vaření
  • kakao

PŘÍPRAVA:

V jedné misce smícháme všechny tekuté přísady, ve druhé misce všechny sypké a pak pomalu smícháme dohromady. Čokolády rozkrájíme na malé kousíčky – část vmícháme do těsta a část necháme na posypání. Formičky plníme zhruba do tří čtvrtin a trochu posypeme čokoládou. Pečeme 10 – 15 minut při 180 °C.

POZNÁMKA:

Je možné nejprve upéct světlé muffiny (bez přidání kakaa) a posléze do zbytku těsta přimíchat trochu kakaa a upéct muffiny tmavé.


Tiramisu

Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční italský dezert.

INGREDIENCE:tiramisu-199281_1280

  • 4 – 5 balení klasických kulatých piškotů (závisí na gramáži a také na velikosti použitého pekáče)
  • 4 ks pomazánkového másla bez příchuti
  • 4 ks šlehačky na šlehání
  • 400 g moučkového cukru (možno upravit podle chuti)
  • velmi silná káva
  • rum
  • kakao

PŘÍPRAVA:

Pomazánkové máslo, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Připravíme si dostatečné množství velmi silné kávy (tzv. „zabijácké“) a přidáme do ní odhadem trochu rumu. Vezmeme piškot, namočíme ho a hned vytáhneme (nenecháváme nasáknout) a dáme ho na dno pekáče (či jakékoliv jiné vhodné nádoby). Takto pokračujeme dokud nemáme celé dno zaplněné namočenými piškoty. Piškoty potřeme přiměřenou vrstvou krému tak, aby byl všude. Tento postup opakujeme stále dokola dle možností pekáče (nádoby) nebo množství nakoupených piškotů. Poslední krémovou vrstvu posypeme na ozdobu kakaem a dáme cca na 24 hodin ztuhnout do chladničky.


 

Rybízový koláč se sněhem

Máte na zahrádce spoustu červeného rybízu a v létě pomalu ani nevíte, co s ním? Vyzkoušejte náš rybízový koláč, který se výborně hodí k odpolední kávičce.

INGREDIENCE:rybíz

  • 350 g moučkového cukru
  • 150 g tuku HERA
  • 4 žloutky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko

PŘÍPRAVA:

Moučkový cukr (150 g), HERU a žloutky utřeme do těsta. Zvlášť smícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva a mléko. Poté smícháme s předchozí směsí. Dáme péct na 180 °C. Ušleháme sníh z bílků a smícháme ho s 200 g moučkového cukru a s rybízem. Zpola upečený koláč vyjmeme z trouby, potřeme sněhem s rybízem a necháme dopéct.


Bublanina slovenskábublanina

Máte už po krk klasické bublaniny s třešněmi? Vyzkoušejte slovenskou variaci na tento velmi oblíbený moučník. A jaké ovoce do něj dáte, to už záleží na vás.

INGREDIENCE:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 13 lžic vařící vody
  • 1 – 2 prášky do pečiva
  • ovoce podle chuti

PŘÍPRAVA:

Vymažeme plech a posypeme hrubou moukou. Moučkový cukr utřeme se žloutky do pěny. Pomalu postupně přidáváme za stálého míchání vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevný sníh z bílků. Vše promícháme a vylijeme na plech. Ozdobíme vybraným ovocem (na obrázku je broskvový a jahodový kompot). Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 10 – 15 minut.


Buchta „rychlovka“

Chcete se doma zavděčit chutným dezertem, ale nechcete strávit v kuchyni věčnost? Naše buchta „rychlovka“ je dokonalým řešením.

INGREDIENCE:rychlovka

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru (krystal nebo krupice)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 – 3 vejce
  • kakao
  • tvaroh (ve vaničce)

PŘÍPRAVA:

Vymažeme a vysypeme plech a předehřejeme troubu na 200 °C. Cukr a žloutky utřeme, bílky schováme na sníh. Přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a mléko. Našleháme sníh a pomalu ho vmícháme do hmoty. Na plech dáme větší část těsta a do zbytku přidáme trochu kakaa. Nalijeme na plech a mírně vmícháme do světlého těsta. Tvaroh osladíme, lehce naředíme mlékem a nakapeme do těsta. Pečeme maximálně 20 minut.


Ovocný dort z piškotového těsta

INGREDIENCE:IMG_20150704_131422

Těsto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce solamylu
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Náplň:

  • 2 vaničky měkkého tvarohu
  • ztužovač (nemusí být)
  • cukr moučka
  • oblíbené ovoce
  • 1 balíček želatiny v prášku

Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky šleháme s cukrem , přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a solamyl. Z bílků ušleháme sníh a přidáme k těstu. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme.

Na náplň smícháme v misce 2 měkké tvarohy a cukr moučku (množství podle chuti). Můžeme přidat ztužovač, lépe pak drží.

Na vychladlý piškotový korpus naneseme tvarohovou náplň a navrch klademe oblíbené ovoce (jahody, rybíz, borůvky..). Dle návodu vyrobíme želatinu, necháme chvilku vychladnout a postupně nanášíme na vrch dortu. Dáme do ledničky ztuhnout.

TIP: Milujete želatinu? Pak použijte alespoň dva balíčky 🙂

IMG_20150704_131434

 

 

 

 


Mrkvový koláč

Pokud máte chuť na výborný moučník, který je dalo by se říci vlastně zdravý, neváhejte a pusťte se do toho.

Budete potřebovat tyto suroviny:

INGREDIENCE:

mrkvovy-kolac-65689

cukr krupice 1/2 hrnku
hrozinky 0,20 hrnku
olej 1/2 hrnku
ořechy drcené 0,20 hrnku
polohrubá mouka 2 hrnky
prášek do pečiva 1 kus
proslazené sušené brusinky 0,20 hrnku
skořice 2 lžičky
strouhaná mrkev 3 hrnky
sůl 1 špetka
vejce 1 kus

PŘÍPRAVA:

– Na jemném struhadle nastrouháme mrkev, aby jí bylo 3 hrnky
– V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli
– Přidáme olej a vajíčko a pořádně zamícháme
– Poté ořechy, rozinky a brusinky
– Nakonec přidáme jemně nastrouhanou mrkev
– Vše řádně prohněteme
– Vyklopíme do vymaštěné a vysypané formy a rovnoměrně roztáhneme po celé formě – těsto je docela tuhé
– Pečeme v troubě na 160 stupňů asi 45 minut

POZNÁMKA:

Část pšeničné polohrubé mouky lze nahradit žitnou celozrnnou moukou (pro pocit „zdravého mlsání“)  – Nemusíme nutně mít ořechy, rozinky a brusinky…stačí cokoliv z toho – Vychladlý dort můžeme potřít cukrovou polevou, nebo i jinou – meze se nekladou :o) – ale je velmi chutný i jen tak

Napsat komentář

 

 

 

Sledujte nás na sociálních sítích.