A cenu za nejlepší burger v Praze získává…

Ať už bude léto jakkoliv rozmarné, vhod přijde pokrm, co nedělá cavyky. A tím je bezesporu hamburger. Tento supersendvič na sebe nenechá dlouho čekat, může se zběsile kousat a ušpiněná pusa společnost nepohorší. Hm, burgery a letní romance mají asi dost společného.

Hard Rock Café

Malé náměstí 3, Praha 1

Legenda mezi restauračními řetězci, která láká návštěvníky na tradiční americkou kuchyni. Prostředí zrekonstruovaného Domu U Rotta dělá čest svému jménu – tu džínový overal Steva Tylera, tam rukopis skladby od Boba Dylana.

Během oběda sem moc lidí nechodí, jen pár stolů je obsazených turisty. Naopak večer je lepší si místo rezervovat, neboť do Hard Rocku proudí davy cizinců prahnoucích po tričku s obligátním logem do sbírky.

Hudební výběr je tu však nevalné pověsti. Na přání prý zahrají komukoli a cokoli: to může někdy opravdu bolet. What Does The Fox Say asi opravdu není písnička, která by dělala čest názvu Hard Rock Café.

Obsluha je velmi milá, nešetří úsměvy, poradí a zeptá se hosta, jak chce maso propéct (základní, leč někdy opomíjená otázka). Klasický hardrockový Original Legendary Burger má vše – šťavnaté maso, opečenou slaninu, čedar, salát, plátek rajčete a navíc osmažený kroužek cibule. Ale pozor na slanost, na někoho by to mohlo být moc.

V případě Hard Rocku není téměř možné jíst tradiční americké jídlo rukama – když při prvním zakousnutí vypadá veškerá náplň druhým koncem zpátky na talíř, každý rád sáhne po zavrhovaném příboru.

Vydatná porce doplněná o hrst domácích křupavých hranolek stojí 345 Kč – komu to přijde moc, není pravděpodobně americký turista.

Vegetariánský burger Veggie Leggie je o něco levnější a také chudší – v dnešní době, kdy se prosazuje heslo „být vegetarián neznamená jíst jen rajčata a salát“, je hardrocková bezmasá verze věrná tomuto přesvědčení, a tedy politovánihodným pokrmem.

Grilovaná houba portobello, cuketa, paprika, salát, plátek rajčete a sladká cibule vám v puse vytvoří pocit pouhé housky se zeleninou. A nezachrání to ani citrónová majonéza, která bohužel není příliš cítit. Doplněný zeleninový salát je pouhá suchá skladba zelého listí.

Veggie Leggie za 295 Kč tedy opravdu nelze doporučit. Naopak je ale možné vyzkoušet jinou verzi amerického burgeru – na požádání ji personál připraví bez masa.

The Tavern

Chopinova 26, Praha 2

Žižkovský podnik na rohu Riegrových sadů je pro milovníky pravých amerických burgrů jako stvořený. Majitelé pochází ze Spojených států, což se pozná nejen z přístupu obsluhy, ale i skvělého výběru hudby a samotného jídla.

Interiér působí jako malá tmavá hospůdku, ve které by jeden čekal štamgasty vysedávající v rohu s jedním celodenní pivem. Zákazníci se tu však jen točí. Je proto dobré nezapomenout na rezervaci. 

Dekor restaurace je prostý – s fotografií Karla Gotta – a jídelní lístky, neustále připravené na stole, trochu ulepené. Obsluha je však velmi milá, pohotová, připravená i na kratší přátelský pokec.

Samotné burgry se servírují v růžových plastových košíčcích vystlaných ubrouskem a doplněné o porci domácích hranolků nejrůznějších tvarů.

Stálici Classic Bacon-Cheddar se nedá nic vytknout – dva plátky čedaru, slanina, kečup, majonéza, hořčice, salát, okurky, červená cibulka – vše, co od klasiky očekáváte a ještě si člověk pochutná. Za 199 Kč je to oběd, který stačí k trávení až do večeře.

Velkým překvapením je vegetariánský Spinach Bean Bomb – steak ze špenátu, bílých fazolí a vlašských ořechů, doplněný o plátek goudy, salátu, rajčete a omáčku. Výrazná, velmi dobře okořeněná aromatická kombinace, po které rád sáhne i obyčejný masožravec. Cena 139 Kč je v tomto případě opravdu příznivá.

Dish – Fine Burger Bistro

Římská 29, Praha 2

O vinohradském bistru Dish se toho při otevírání namluvilo hodně – „nejlepší burgery v Česku (idnes.cz)“. A když se Pražana jeden zeptá, kam na hamburger, s největší pravděpodobností ho pošle právě do Římské ulice.

Dish je bistro specializující se na hamburgery se snahou povýšit tuto obyčejnou krmi na gastronomický zážitek. Před svými zákazníky podnik rozhodně nic netají a proto se vstupuje přímo do kuchyně, kde je možné kuchařům, zakládajících si na čerstvých surovinách, koukat přímo pod ruce.

Interiérem se Dish podobá další řadě nově otevíraných kaváren a restaurací – tak trochu moderně, tak trochu vintage, dřevěné židle, otlučená zeď, talíře s kytičkou a zlatým proužkem.

Místní obsluha je příjemná a dokáže přijít v pravou chvíli. Klasický burger nesoucí jméno podniku má vše, co má mít – hovězí maso, čedar, slaninu, kečup, aioli z pečeného česneku, nakládanou okurku a salát. Neuškodila by mu však vyváženější chuť, při které si člověk řekne, že klasika je stejně nejlepší.

Trochu zklamáním může být i vegetariánské Portobello za 155 Kč. Grilovaná marinovaná houba portobello, uzená mozzarella, bylinkové pesto, špenát a červená cibule v reálu nenaplnily očekávání. Jemné bylinkové pesto zastiňovalo výrazné portobello, které samo o sobě chuti příliš nepobralo.

Přiložené domácí hranolky jsou hodně měkké, ale zato v několika příchutích – s česnekem a petrželkou, steakové s bylinkami a doplněné výborným Dish kečupem, ve kterém jsou cítit skutečná rajčata.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang